Menu
Městys Zdislavice
MěstysZdislavice okr. Benešov

Oznámení důležitých změn zdravotní pojišťovně

3. Pojmenování (název) životní situace

Oznámení důležitých změn zdravotní pojišťovně

4. Základní informace k životní situaci

Zákon stanoví oznamovací povinnost plátců pojistného, a to pro zaměstnavatele, zaměstnance a pojištěnce.

5. Kdo je oprávněn v této věci jednat (podat žádost apod.)

V této věci je oprávněn jednat zaměstnavatel, zaměstnanec, pojištěnec, zákonný zástupce, opatrovník nebo poručník.

6. Jaké jsou podmínky a postup pro řešení životní situace

Oznamovací povinnost plátců pojistného podle zákona č. 48/1997 Sb., o veřejném zdravotním pojištění a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů, ve znění pozdějších předpisů

Zaměstnavatel je povinen nejpozději do 8 dnů od vzniku skutečnosti, která se oznamuje, provést u příslušné zdravotní pojišťovny oznámení o:

  • nástupu zaměstnance do zaměstnání a jeho ukončení,

  • změně zdravotní pojišťovny zaměstnancem, pokud mu tuto skutečnost sdělil; oznámení se provede odhlášením od placení pojistného u původní zdravotní pojišťovny a přihlášením k placení pojistného u zdravotní pojišťovny, kterou si zaměstnanec zvolil,

  • skutečnostech rozhodných pro povinnost státu platit za zaměstnance pojistné (např. odchod do důchodu, nástup na mateřskou dovolenou), a to i v těch případech, kdy povinnost státu vznikla v době, kdy zaměstnanci poskytl pracovní volno bez náhrady příjmu, jsou-li mu tyto skutečnosti známy.

O oznamovaných skutečnostech je zaměstnavatel povinen vést evidenci a dokumentaci. Při plnění oznamovací povinnosti sděluje zaměstnavatel jméno, příjmení, trvalý pobyt a rodné číslo zaměstnance, příp. jiné číslo pojištěnce.

Zaměstnanec je povinen oznámit příslušné zdravotní pojišťovně skutečnosti o nástupu do zaměstnání a jeho ukončení, změně zdravotní pojišťovny a skutečnostech rozhodných pro povinnost státu platit za zaměstnance pojistné neprodleně, zjistí-li, že jeho zaměstnavatel tuto povinnost nesplnil, nebo pokud údaje o změně zdravotní pojišťovny a o skutečnostech rozhodných pro povinnost státu platit za zaměstnance pojistné svému zaměstnavateli nesdělil.

(Pojištěnec je povinen sdělit v den nástupu do zaměstnání svému zaměstnavateli, u které zdravotní pojišťovny je pojištěn. Stejnou povinnost má i tehdy, stane-li se pojištěncem jiné zdravotní pojišťovny v době trvání zaměstnání.)

Pojištěnec, který je osobou samostatně výdělečně činnou, je povinen oznámit příslušné zdravotní pojišťovně zahájení a ukončení samostatné výdělečné činnosti nejpozději do 8 dnů ode dne, kdy tuto činnost zahájil nebo ukončil. Pojištěnec, podnikající na základě živnostenského oprávnění, splní tuto povinnost i tehdy, učiní-li oznámení příslušnému živnostenskému úřadu.

Pojištěnec, který se stal pojištěncem podle § 5 písm. c) zákona č. 48/1997 Sb., o veřejném zdravotním pojištění a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů, ve znění pozdějších předpisů (tj. osobou bez zdanitelných příjmů), je povinen oznámit tuto skutečnost příslušné zdravotní pojišťovně do 8 dnů ode dne, kdy nastala.

Pojištěnec je povinen oznámit příslušné zdravotní pojišťovně nejpozději do 8 dnů skutečnosti rozhodné pro vznik nebo zánik povinnosti státu platit za něj pojistné podle § 7 zákona č. 48/1997 Sb., o veřejném zdravotním pojištění a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů, ve znění pozdějších předpisů. Za osoby zaměstnané plní tuto povinnost zaměstnavatel, pokud jsou mu tyto skutečnosti známy. Za osoby s omezenou svéprávností plní tuto povinnost jejich zákonný zástupce, opatrovník nebo poručník.

Narození pojištěnce je jeho zákonný zástupce, opatrovník nebo poručník povinen oznámit do 8 dnů ode dne narození zdravotní pojišťovně, u které je pojištěna matka dítěte v den jeho narození. Není-li matka narozeného dítěte zdravotně pojištěna, stává se dnem narození dítě pojištěncem zdravotní pojišťovny, u které je zdravotně pojištěn otec dítěte v den jeho narození.

Úmrtí pojištěnce nebo jeho prohlášení za mrtvého je povinen oznámit Centrálnímu registru pojištěnců do 8 dnů od zápisu do matriky příslušný obecní úřad pověřený vedením matriky.

Některé další povinnosti pojištěnce

Pojištěnec je dále povinen oznámit:

  • do 8 dnů příslušné zdravotní pojišťovně ztrátu nebo poškození průkazu pojištěnce,

  • příslušné zdravotní pojišťovně změny jména, příjmení, trvalého pobytu nebo rodného čísla, a to do 30 dnů ode dne, kdy ke změně došlo.

Oznamovací povinnost plátců pojistného podle zákona č. 592/1992 Sb., o pojistném na veřejné zdravotní pojištění, ve znění pozdějších předpisů

Změní-li se dodatečně údaje oznámené podle § 24 odst. 1 a 2 zákona č. 592/1992 Sb., o pojistném na veřejné zdravotní pojištění, ve znění pozdějších předpisů, jsou osoby samostatně výdělečně činné povinny ohlásit změny do 8 dnů ode dne, kdy se o nich dozvěděly.

Zaměstnavatelé jsou dále povinni oznámit zdravotní pojišťovně, které odvádějí pojistné, do 8 dnů změnu údajů podle § 25 odst. 1 zákona č. 592/1992 Sb., o pojistném na veřejné zdravotní pojištění, ve znění pozdějších předpisů, a dále ukončení své činnosti, zrušení organizace nebo její vstup do likvidace.

7. Jakým způsobem můžete zahájit řešení životní situace

Oznámení lze učinit písemně nebo osobně na příslušném pracovišti zdravotní pojišťovny (můžete využít rovněž elektronickou podatelnu, pokud je na internetových stránkách příslušné zdravotní pojišťovny zřízena).

10. Jaké doklady je nutné mít s sebou

K vyřízení záležitosti potřebujete:

  • formuláře příslušné zdravotní pojišťovny,

  • platný průkaz totožnosti,

  • průkaz pojištěnce,

  • doklad, který vás definuje jako zákonného zástupce.

Osoba samostatně výdělečně činná a osoba bez zdanitelných příjmů je povinna podle § 24 odst. 1 zákona č. 592/1992 Sb., o pojistném na veřejné zdravotní pojištění, ve znění pozdějších předpisů, při plnění oznamovací povinnosti sdělit své jméno, příjmení, trvalý pobyt a rodné číslo.

Osoba samostatně výdělečně činná je dále povinna sdělit své obchodní jméno, sídlo nebo místo podnikání, identifikační číslo osoby, má-li ho přiděleno, a číslo bankovního účtu, pokud z něj bude provádět platbu pojistného nebo jeho záloh. Tyto údaje je tato osoba povinna doložit.

Osoba samostatně výdělečně činná, která podle zvláštního právního předpisu účtuje v hospodářském roce, je povinna vždy do 31. března kalendářního roku oznámit příslušné zdravotní pojišťovně, ke kterému datu bude podávat daňové přiznání, pokud tak učiní později než k tomuto datu.

Zaměstnavatelé jsou povinni podle § 25 odst. 1 zákona č. 592/1992 Sb., o pojistném na veřejné zdravotní pojištění, ve znění pozdějších předpisů, při plnění oznamovací povinnosti sdělit obchodní název, právní formu právnické osoby, sídlo, identifikační číslo osoby a číslo bankovního účtu, pokud z něj budou provádět platbu pojistného; je-li zaměstnavatelem fyzická osoba, sděluje též jméno, příjmení, rodné číslo a adresu trvalého bydliště.

Při plnění oznamovací povinnosti podle § 10 odst. 1 zákona č. 48/1997 Sb., o veřejném zdravotním pojištění a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů, ve znění pozdějších předpisů, sděluje zaměstnavatel jméno, příjmení, trvalý pobyt a rodné číslo zaměstnance, příp. jiné číslo pojištěnce.

11. Jaké jsou potřebné formuláře a kde jsou k dispozici

Jednotlivé zdravotní pojišťovny mají své formuláře.

12. Jaké jsou poplatky a jak je lze uhradit

Smluvní ani jiné poplatky nejsou stanoveny.

13. Jaké jsou lhůty pro vyřízení

Záležitost je obecně vyřízena do 8 dnů od vzniku skutečnosti, která se oznamuje, v některých případech neprodleně.

U oznámení změny jména, příjmení, trvalého pobytu či rodného čísla je lhůta 30 dnů.

14. Kteří jsou další účastníci (dotčení) řešení životní situace

Další účastníci postupu nejsou stanoveni.

15. Jaké další činnosti jsou po žadateli požadovány

Další činnosti nejsou stanoveny.

16. Elektronická služba, kterou lze využít

Můžete využít elektronickou podatelnu, pokud je na internetových stránkách příslušné zdravotní pojišťovny zřízena.

28. Popis byl naposledy aktualizován

15.10.2017

29. Datum konce platnosti popisu

Bez časového omezení.

Úřad

Kalendář akcí

Po Út St Čt So Ne
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Mobilní aplikace

Sledujte informace z našeho webu v mobilní aplikaci – V OBRAZE.

Aktuální počasí

dnes, úterý 19. 3. 2024
jasno 5 °C -1 °C
středa 20. 3. jasno 7/-2 °C
čtvrtek 21. 3. zataženo 4/-1 °C
pátek 22. 3. jasno 6/-2 °C

Svátek

Svátek má Josef

Stavební úpravy ZŠ Zdislavice

Rekonstrukce a přístavba mateřské školy ve Zdislavicích

Digitální povodňový plán

Pořízení kompostérů

Pořízení kompostérů