Menu
Městys Zdislavice
MěstysZdislavice okr. Benešov

Rekvalifikace uchazeče o zaměstnání nebo zájemce o zaměstnání

3. Pojmenování (název) životní situace

Rekvalifikace uchazeče o zaměstnání nebo zájemce o zaměstnání

4. Základní informace k životní situaci

Rekvalifikací se rozumí získání nové kvalifikace a zvýšení, rozšíření nebo prohloubení dosavadní kvalifikace, včetně jejího udržování nebo obnovování.

Za rekvalifikaci se považuje i získání kvalifikace pro uplatnění fyzické osoby, která žádnou kvalifikaci dosud nezískala.

5. Kdo je oprávněn v této věci jednat (podat žádost apod.)

Uchazeč o zaměstnání nebo zájemce o zaměstnání, který je veden v evidenci uchazečů o zaměstnání nebo v evidenci zájemců o zaměstnání Úřadu práce České republiky.

6. Jaké jsou podmínky a postup pro řešení životní situace

Rekvalifikace se uskutečňuje na základě dohody mezi Úřadem práce České republiky a uchazečem o zaměstnání nebo zájemcem o zaměstnání, vyžaduje-li to jejich uplatnění na trhu práce.

Po schválení rekvalifikace uzavře Úřad práce České republiky před zahájením rekvalifikace písemnou dohodu o rekvalifikaci s uchazečem o zaměstnání nebo zájemcem o zaměstnání.

Za účastníka rekvalifikace hradí Úřad práce České republiky náklady rekvalifikace a může mu poskytnout příspěvek na úhradu prokázaných nutných nákladů spojených s rekvalifikací.

Při určování obsahu a rozsahu rekvalifikace se vychází z dosavadní kvalifikace, zdravotního stavu, schopnosti a zkušenosti fyzické osoby, která má být rekvalifikována formou získání nových teoretických znalostí a praktických dovedností v rámci dalšího profesního vzdělávání.

Rozšířit vzdělávací možnosti uchazečů o zaměstnání a zájemců o zaměstnání vedle rekvalifikací zabezpečovaných Úřadem práce České republiky je možné také prostřednictvím tzv. zvolené rekvalifikace.

V případě zvolené rekvalifikace žádá uchazeč o zaměstnání nebo zájemce o zaměstnání Úřad práce České republiky o úhradu ceny rekvalifikace s tím, že si vybere konkrétní druh pracovní činnosti, na kterou se chce rekvalifikovat, a rekvalifikační zařízení, které má rekvalifikaci provést.

Úřad práce České republiky posuzuje uplatnitelnost takto získané kvalifikace na trhu práce, zda rekvalifikace vyhovuje zdravotnímu stavu uchazeče o zaměstnání nebo zájemce o zaměstnání a zda rekvalifikační zařízení, u kterého má být zvolená rekvalifikace provedena, má akreditovaný vzdělávací program.

Uchazeč o zaměstnání nebo zájemce o zaměstnání je povinen doložit krajské pobočce Úřadu práce České republiky cenu zvolené rekvalifikace.

Celková finanční částka, kterou může Úřad práce České republiky vynaložit na zvolenou rekvalifikaci jednoho uchazeče o zaměstnání nebo zájemce o zaměstnání, nesmí v období 3 po sobě následujících kalendářních let ode dne prvního nástupu na zvolenou rekvalifikaci přesáhnout částku 50 000 Kč.

V případě, že bude Úřad práce České republiky cenu rekvalifikace hradit, vydá uchazeči o zaměstnání nebo zájemci o zaměstnání před zahájením rekvalifikace potvrzení o tom, že po předložení dokladu o úspěšném absolvování této rekvalifikace uhradí rekvalifikačnímu zařízení cenu rekvalifikace.

7. Jakým způsobem můžete zahájit řešení životní situace

Na krajskou pobočku Úřadu práce České republiky nebo na její kontaktní pracoviště se obraťte telefonicky, elektronickou poštou nebo osobně.

8. Na které instituci životní situaci řešit

Krajské pobočky Úřadu práce České republiky příslušné podle místa vašeho bydliště.

10. Jaké doklady je nutné mít s sebou

V písemné dohodě o rekvalifikaci musí být uvedeny:

  • identifikační údaje účastníků dohody,
  • pracovní činnost, na kterou je rekvalifikace zabezpečována,
  • způsob a doba rekvalifikace, místo jejího konání,
  • podmínky poskytování příspěvku na úhradu prokázaných nutných nákladů spojených s rekvalifikací,
  • způsob ověření získaných znalostí a dovedností,
  • závazek uchazeče o zaměstnání nebo zájemce o zaměstnání uhradit náklady rekvalifikace, pokud bez vážných důvodů nedokončí rekvalifikaci nebo odmítne nastoupit do vhodného zaměstnání odpovídajícího nově získané kvalifikaci, a druhy nákladů, které bude povinen Úřadu práce České republiky uhradit,
  • závazek uchazeče nebo zájemce o zaměstnání uhradit poměrnou část ceny rekvalifikace, pokud v průběhu rekvalifikace přestane být uchazečem nebo zájemcem o zaměstnání,
  • ujednání o vypovězení dohody.

11. Jaké jsou potřebné formuláře a kde jsou k dispozici

V případě rekvalifikace zabezpečované Úřadem práce České republiky předepsané formuláře nejsou stanoveny.

V případě zvolené rekvalifikace vyplníte formulář "Zájem o zvolenou rekvalifikaci", který (včetně jeho příloh) obdržíte na Úřadu práce České republiky.

Formulář ke zvolené rekvalifikaci je rovněž k dispozici (ke stažení) na Integrovaném portálu Ministerstva práce a sociálních věcí.

12. Jaké jsou poplatky a jak je lze uhradit

Správní ani jiné poplatky nejsou stanoveny.

13. Jaké jsou lhůty pro vyřízení

Lhůty pro vyřízení nejsou stanoveny.

(Závisí na lhůtách stanovených dohodou, která vychází ze zahájení rekvalifikačního kurzu.

Žádost o zvolenou rekvalifikaci je zapotřebí projednat s Úřadem práce České republiky vždy s dostatečným časovým předstihem před termínem zahájení rekvalifikace.)

14. Kteří jsou další účastníci (dotčení) řešení životní situace

Další účastníci postupu nejsou stanoveni.

15. Jaké další činnosti jsou po žadateli požadovány

Další činnosti nejsou stanoveny, vychází ze vstupních požadavků každé konkrétní rekvalifikace.

16. Elektronická služba, kterou lze využít

Tuto situaci není možné řešit zasláním žádosti elektronickou poštou.

28. Popis byl naposledy aktualizován

09.01.2017

29. Datum konce platnosti popisu

Bez časového omezení.

Úřad

Kalendář akcí

Po Út St Čt So Ne
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Mobilní aplikace

Sledujte informace z našeho webu v mobilní aplikaci – V OBRAZE.

Aktuální počasí

dnes, úterý 19. 3. 2024
jasno 5 °C -1 °C
středa 20. 3. jasno 7/-2 °C
čtvrtek 21. 3. zataženo 4/-1 °C
pátek 22. 3. jasno 6/-2 °C

Svátek

Svátek má Josef

Stavební úpravy ZŠ Zdislavice

Rekonstrukce a přístavba mateřské školy ve Zdislavicích

Digitální povodňový plán

Pořízení kompostérů

Pořízení kompostérů